Zrekonštruovaná rozhľadňa opäť slúži turistom

02.06.2012 Zlaté Moravce

Jedľové Kostoľany 2. júna (TASR) – Takmer dva roky slúži turistom, ktorí navštívia Jedľové Kostoľany, zrekonštruovaná rozhľadňa nad obcou. Pôvodnú drevenú konštrukciu nahradila železná, drevo zostalo len na podlahe vyhliadkovej plošiny. "Drevená rozhľadňa slúžila niekoľko rokov. Do jej výstavby sa zapojili obyvatelia obce. Postupne však vplyvom počasia, ale aj vandalov, prestala slúžiť svojmu účelu. Pre bezpečnosť návštevníkov sme sa rozhodli rozhľadňu zrekonštruovať," uviedol starosta Jedľových Kostolian Dušan Kazimír.

Z rozhľadne na vrchole Drieňová vo výške 551,4 metra je nádherný výhľad na celé okolie obce a štále. Okrem výhľadu na Inovec, Hrušov či Hostie ponúka rozhľadňa výhľad na žiriansku Žibricu a Zobor. Západne možno vidieť cez Hlbokú dolinu lesy Razdiela s topoľčianskou oborou. Južne od Drieňovej sa rozprestiera Včelár, pod ktorým sa nachádzajú sloje uhlia.

Jedľové Kostoľany ležia v kotline vymodelovanej riekou Žitavou, na rozhraní pohorí Tríbeč a Pohronský Inovec. Necelých desať kilometrov od obce prechádza pohorie Tríbeč do pohoria Vtáčnik. Jedľové Kostoľany tak predstavujú dobré východisko na túry do všetkých troch pohorí. V okolí sa nachádza množstvo prírodných zaujímavostí či kultúrnych pamiatok. Mnohé z nich sú turistickej verejnosti nie veľmi známe.
 

Vyberte región